Moderní metody při léčbě kožních potíží u dětí

Problémy s pokožkou jsou u nejmenších členů rodiny velmi časté. A vlastně se není čemu divit. Vždyť kůže je tou úplně první bariérou, která nás chrání před vlivy vnějšího světa. A protože se malé i dospívající děti teprve adaptují, nenechají na sebe problémy dlouho čekat.

Když se řekne nemoc kůže, většinou si vybavíme akné. To však není u dětí tak časté, mnohem častěji se objevuje například dermatitida, bradavice, kopřivka, lupenka, mykóza, popáleniny, puchýře, kuří oka, růžovka nebo vitiligo. Vždy je však důležité zasáhnout včas.

Přírodní produkty mohou působit i preventivně

Zatímco produkty z lékárny se často zaměřují na konkrétní problém, přírodní mívají mnohem pestřejší záběr. Příkladem je například DMSO, což je vlastně dimethylsulfoxid. Ale neděste se podivně znějícího odborného názvu. Ve skutečnosti nejde o nic jiného, než o tekutinu, která se pohybuje přímo ve dřevě. Nejde o mízu, i když složení je velmi podobné.

DMSO se získává jednoduše tím, že je na dřevo vyvíjen velký tlak, takže se z něj vlastně vylisuje. Výsledkem je čistý produkt, který je vhodné pouze naředit v doporučené koncentraci, určené přímo pro konkrétní problém.

Přečtěte si zajímavý článek:  Co všechno zvládne ideální kreditní karta

Jak může DMSO pomoci dětem

Existuje celá řada problémů, při kterých se tento pomocník uplatní. Na prvním místě musíme určitě jmenovat rychlejší hojení modřin, podlitin, škrábanců, říznutí a dalších vnějších poranění kůže. Nabízí se také jeho využití vnější léčbu bolesti a samozřejmě i při snižování otoků. A nezáleží na tom, zda byly způsobeny kupříkladu bodnutím hmyzu nebo třeba úrazem.

Oceňovány jsou také jeho účinky na eliminaci svědění a též relaxační účinek na svaly. A neměli bychom zapomínat ani na jeho vazodilatační účinek a účinnou podporu krevního oběhu. Někdy se DMSO užívá i vnitřně, a to především kvůli odbourání volných radikálů a toxinů, a také pro své protizánětlivé účinky. To však u dětí rozhodně nedoporučujeme.

Disease Medicine Health Medication - nastya_gepp / Pixabay

nastya_gepp / Pixabay

Jak s DMSO začít

Pro začátek byste měli vědět, že jde o produkt mimořádné koncentrovaný a nikdy by se tedy neměl používat bez patřičného ředění. Ovšem i tak se mohou někdy vyskytnout nežádoucí vedlejší účinky. Jde především o zčervenání a podráždění kůže, která může v extrémních případech i pálit. Doporučujeme tedy jako první vyzkoušet trochu ředěného DMSO na nějakou citlivou část pokožky (třeba na zápěstí) a počkat 24 hodin.

Pokud se do této doby neobjeví žádné negativní reakce, můžete ho používat i nadále. Ovšem věnujte pozornost i kontraindikacím. Ne pro všechny děti je tedy tento produkt vhodný. Neměly by ho užívat zejména ty mladší pěti let, a to ani zevně. A nevhodná je i jeho aplikace u těhotných nebo kojících matek. V tomto ohledu totiž ještě nebyla zkoumána bezpečnost.

Přidej komentář

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search